Alergia

Różne rodzaje alergii powoduje różne objawy. Reakcja alergiczna dotyka zazwyczaj określonego narządu lub zespołu tkanek czy komórek. Alergie miejscowo objawia się najczęściej w takich miejscach jak:

  • nos (nieżyt nosa, zapalenie śluzówki),
  • oczy (łzawienie, zapalenie spojówki),
  • skóra (wysypki, bąble, świąd),
  • drogi oddechowe (świszczący oddech, duszność),
  • drogi pokarmowe (nudności, biegunki).

Wstępną i najpopularniejszą metodą rozpoznania alergii są testy skórne. Przeprowadza je się poprzez nałożenie na skórę badanego roztworu z zawartością alergenu. Po nakłuciu skóry pacjenta roztwór wchodzi w reakcję z tkankami organizmu. Efekt w postaci bąbla daje podejrzenie, ale nie pewność istnienia alergii. Istnienie bąbla o średnicy powyżej 3 mm oznacza obecność przeciwciał swoistych dla danego alergenu. Testy skórne są szczególnie przydatne przy badaniu uczuleń na alergeny wziewne, natomiast ich zastosowanie w przypadku alergii pokarmowych ma mniejszą wartość.

Wśród rosnącej liczby chorób alergicznych warto zwrócić uwagę na alergie pokarmowe. Niepożądane reakcje na pokarmy należy nazywac nadwrażliwością na pokarm, jeżeli zaś został udokumentowany mechanizm immunologiczny to właściwym określeniem jest alergia pokarmowa.

Co to jest alergia?

Alergia to nadmierna reakcja organizmu na substancje zwane alergenami. Alergenami są najczęściej pyłki roślin, roztocze kurzu domowego, pleśnie, sierści zwierząt i pokarmy.

Diagnozowanie alergii można uzupełnić o:

nowoczesne testy z surowicy krwi.

 

Metoda ta:

■ określa stężenie slgE w surowicy pacjenta, które wytworzyło się w niej jeśli był kontakt z alergenem.

■ jest bezpieczna, nie obciążająca pacjenta, a przede wszystkim podaje bardzo dokładnie wynik, wyrażony cyfrą w klU/L

(jednostka międzynarodowa używana w alergologii).

 

Nie ma potrzeby wielokrotnego nakłuwania skóry, co jest szczególnie istotne w przypadku:

■ małych dzieci i osób starszych,

■ osób ze zmianami skórnymi,

■ pacjentów, u których wystąpiła reakcja uogólniona po testach skórnych

■ kobiet w/ciąży.

Podczas badariia nie wprowadza się alergenu do organizmu, l nie ma więc ryzyka wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, zwłaszcza przy diagnozie alergenów na jady owadów.

Nie wymagają przygotowania, nie ma potrzeby odstawiania leków antyhistaminowych i innych, co bywa czasem trudne ze względu na uciążliwość objawów chorobowych.

Alergeny, czyli to co nas uczula ułożone są w zestawy po 20 różnych w każdym panelu Polycheck. Możesz więc wybrać najbardziej optymalny zestaw dla siebie. Przed ich wykonaniem skonsultuj się jednak najlepiej z lekarzem alergologiem. On pomoże Ci na podstawie Twoich objawów dopasować odpowiedni panel, a po ich wykonaniu prawidłowo zinterpretować wynik.

Polycheck wziewny

Polycheck INSECT + Epithelia

Pyłki: brzozy, olchy, leszczyny, dębu, tymotki łąkowej, żyta, bylicy, babki lancetowatej, roztocza kurzu domowego: Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae, naskórek psa, kota, konia, świnki morskiej, chomika, królika, pleśnie: Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Alternaria tenuis

Jad owadów: pszczoła, osa, szerszeń, komar, meszka, karaluch, pchła, wołek zbożowy, pióra kaczki, kanarka, gęsi, papużki falistej, naskórek królika, myszy, szczura, chomika, świnki morskiej, konia, kota, psa

Polycheck pokarmowy

Polycheck pokarmowy III - kor.

Orzech laskowy, ziemny, włoski, migdał, mleko, białko i żółtko jaja kurzego, kazeina, ziemniak, seler, marchew, pomidor, dorsz, krewetka, brzoskwinia, jabłko, soja, mąka pszenna, sezam, mąka żytnia

Gryka zwyczajna, orzech ziemny, kakao (czekolada), ser żółty, makrela, pomidor, ziemniak, tuńczyk, dorsz, łosoś, wieprzowina, kurczak, wołowina, owoce cytrusowe mix (cytryna zwyczajna, limonka, pomarańcza, mandarynka), drożdże, mąka pszenna, ryż, jęczmień, czosnek, cebula mix

Polycheck pediatryczny (mieszany)

Polycheck rBet vl/v2 plus

Orzech ziemny, mleko, białko i żółtko jaja kurzego, ziemniak, marchew, dorsz, jabłko, soja, mąka pszenna, pyłki: brzozy, tymotki łąkowej, bylicy, roztocza kurzu domowego: Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae, naskórek psa, kota, konia, pleśnie: Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum

Pyłki: brzozy, rBetvl(rekombinant), rBet v2 (rekombinant), olchy, leszczyny, tymotki łąkowej, bylicy, roztocza kurzu domowego: Dermtophagoides pteronyssinus, iatex, orzech laskowy, ziemny, seler, marchew, pomidor, brzoskwinia, jabłko, soja, mąka pszenna, papryka, owoce cytrusowe mix (cytryna zwyczajna, limonka, pomarańcza, mandarynka)

Polycheck atopowy (pediatrie diff.)

Mleko-ogólnie, najczęściej uczulające biała mleka: kazeina, a-Laktoalbumina, (Raktoglobulina, Surowicza albumina wołowa (BSA), białko i żółtko jaja kurzego, ryż, soja, banan, wieprzowina, wołowina, kurczak, mieszanina mąki (z żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa}, drożdże spożywcze, roztocza kurzu domowego - mix (D.pteronyssinus+D.farinae), pleśnie - mix (Cladosporium herbarum, Alternaria tenuis), drzewa późne - mix (brzoza, dąb), drzewa wczesne -mix (olcha, leszczyna), 6 traw - mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), oraz Total IgE

 

Więcej informacji na stronie www.polycheck.pl

Podkategorie

  • to nowoczesne testy do oznaczania przeciwciał w surowicy krwi, służący do diagnozowania chorób alergicznych,
  • to testy ilościowe co oznacza, że wyniki są dokładne, wiarygodne i rzetelne – uwzględniają warunki w jakich został wykonany test oraz indywidualne cechy surowicy pacjenta.

FABER® to system najnowszej generacji do diagnostyki molekularnej alergii. W jego skład wchodzą:

test in vitro oznaczający swoiste immunoglobuliny E (sIgE) w surowicy krwi;
dostęp do platformy CDRS, na której można przeglądać swój wynik online.

Test III generacji FABER® został wykonany w oparciu o technologię nanocząsteczek, na których prezentowane są alergeny. Powstał w wyniku połączenia wiedzy ekspertów z dziedzin: diagnostyki multiparametrowej, biochemii białek, technologii informatycznej i diagnozy klinicznej.

FABER® oznacza przeciwciała E wobec 244 komponentom alergenowym
– 122 ekstraktom i 122 molekułom – ze 123 źródeł alergenowych.

 

Jak działa test FABER®

U osób uczulonych alergeny mogą powodować wytwarzanie przeciwciał E (IgE). Alergeny zbudowane są z wielu różnych białek. Podobne białka mogą występować w różnych miejscach, np. w alergenach pokarmowych i wziewnych, co jest przyczyną występowania tzw. reakcji krzyżowych. Przy pomocy testu FABER® można sprawdzić występowanie reakcji krzyżowych, ponieważ bada on nie tylko całe alergeny, ale i poszczególne białka.


Test FABER® zalecany jest w przypadku:

alergicznego nieżytu nosa, zapalenia spojówek, astmy, pokrzywki, reakcji na pokarmy związanej z bólem brzucha i biegunką, uczulenia na owady lub lateks;
pojawienia się więcej niż jednego objawu w tym samym czasie i objawów spowodowanych przez różne czynniki;
gdy wprowadzona dieta eliminująca podejrzane pokarmy nie przynosi rezultatów i jeśli unikanie alergenu nie przynosi poprawy twojego stanu zdrowia;
wysokich wartości całkowitego IgE czy eozynofilów.


Przygotowanie do badania

Test nie wymaga specjalnego przygotowania czy przerywania leczenia, w tym także lekami przeciwalergicznymi. Do badania potrzebna jest niewielka ilość krwi, która może zostać pobrana o dowolnej porze dnia. Test bez obaw można wykonać w każdym wieku.

Wynik na platformie CDRS

Pacjent otrzymuje wynik zarówno w formie tradycyjnej, jak i dynamicznej prezentowanej online na platformie CDRS. Wersja online zawi

era indywidualną interpretację wyniku, na którą składają się m.in. informacje na temat źródeł alergizujących, najczęstszych objawów wywoływanych przez badane alergeny czy możliwe reakcje krzyżowe.

1hpt7U3M screen cdrs pro www

Analiza wyników testu jest wykonywana przy pomocy nowoczesnych technologii informatycznych i oparta na doświadczeniu alergologów molekularnych z Centrum Alergologii Molekularnej CAAM w Rzymie.

Więcej szczegółów na temat systemu FABER® dostępnych jest na stronie www.fabertest.pl.

 

Our website is protected by DMC Firewall!