Polska Seria Rozszerzona do testów płatkowych to zestaw 50 substancji najczęściej uczulających w Polsce. Pierwsze 30 substancji z listy są zgodne z aktualną Polską Serią Podstawową (POL-1000). Polska Seria Rozszerzona została wprowadzona w lipcu 2019 roku, a jej skład odzwierciedla wyniki nowych badań epidemiologicznych w Polsce (m.in. wieloośrodkowe ogólnopolskie badania grupy KRAK) oraz skład Europejskiej Serii Rozszerzonej. Seria ta służy maksymalizacji skuteczności diagnostycznej testów płatkowych i została stworzona dla ośrodków referencyjnych oraz lekarzy specjalistów dermatologów i alergologów zajmujących się w codziennej praktyce trudnymi przypadkami wyprysku.
Wykonywanie testów z Polską Serią Rozszerzoną gwarantuje maksymalną skuteczność diagnostyczną pojedynczej rutynowej serii, a zarazem zapewnia pełne nakładanie Europejską Serią Podstawową.
1 |
Dwuchromian potasu (0,5% waz.) |
Chrom - jeden z najczęściej uczulających metali |
2 |
Parafenylenodiamina (1% waz.) |
Najczęściej uczulający, szeroko stosowany barwnik farb do włosów |
3 |
Mieszanka tiuramów (1% waz.) |
Tiuramy - najczęściej uczulające dodatki do gumy |
4 |
Siarczan neomycyny (20% waz.) |
Neomycyna - jeden z najczęściej uczulających antybiotyków |
5 |
Chlorek kobaltu (1% waz.) |
Kobalt - jeden z najczęściej uczulających metali |
6 |
Mieszanka kain III (10% waz.) |
Mieszanka najczęściej uczulających leków znieczulenia miejscowego |
7 |
Siarczan niklu (5% waz.) |
Nikiel - jeden z najczęściej uczulających metali |
8 |
Hydroksyetylometakrylan (2% waz.) |
HEMA - jeden z najczęściej uczulających akrylanów |
9 |
Kalafonia (20% waz.) |
Uczulająca żywica z drzew iglastych |
10 |
Mieszanka parabenów (16% waz.) |
Parabeny - grupa uczulających konserwantów |
11 |
Siarczan gentamycyny (20% waz.) |
Gentamycyna - jeden z najczęściej uczulających antybiotyków |
12 |
Alkohol lanoliny (30% waz.) |
Alkohole wełny, lanolina - uczulające składniki kosmetyków |
13 |
Żywica epoksydowa, bisfenol A (1% waz.) |
Uczulająca żywica syntetyczna |
14 |
Żywica Myroxylon pereirae (25% waz.) |
Balsam peruwiański - uczulająca żywica naturalna |
15 |
Merkaptobenzotiazol (2% waz.) |
MBT - uczulający składnik gumy |
16 |
Formaldehyd (1% waz.) |
Aldehyd mrówkowy - uczulający konserwant i odczynnik chemiczny |
17 |
Mieszanka zapachowa I (8% waz.) |
Mieszanka uczulających substancji perfumujących |
18 |
Czterochlorek sodowy palladu (3% waz.) |
Pallad - jeden z najczęściej uczulających metali |
19 |
Quaternium 15 (1% waz.) |
Uczulający konserwant, uwalniacz formaldehydu |
20 |
Propolis (10% waz.) |
Kit pszczeli - uczulający produkt naturalny |
21 |
Metyloizotiazolinon + Metylochloroizotiazolinon (0,01% waz.) |
MI/MCI, Kathon CG - jeden z częściej uczulających konserwantów |
22 |
Budezonid (0,01% waz.) |
Glikokortykosteryd z grupy strukturalnej B |
23 |
Piwalan tiksokortolu (0,1% waz.) |
Glikokortykosteryd z z grupy strukturalnej A |
24 |
Wodoronadtlenki linalolu (0,5% waz.) |
Uczulający produkt degradacji linalolu (substancji zapachowej) |
25 |
Wodoronadtlenki limonenu (0,2% waz.) |
Uczulający produkt degradacji limonenu (substancji zapachowej) |
26 |
Metylodibromoglutaronitryl (0,5% waz.) |
MDBGN - uczulający konserwant |
27 |
Mieszanka zapachowa II (14% waz.) |
Druga mieszanka uczulających substancji perfumujących |
28 |
HICC, Lyral™ - uczulająca substancja zapachowa | |
29 |
Metyloizotiazolinon (0,2% waz.) |
MI - jeden z najczęściej uczulających konserwantów |
30 |
Mieszanka barwników tekstylnych (6,6% waz.) |
Mieszanka najczęściej uczulających barwników ubrań |
31 |
Mieszanka seskwiterpenów laktonowych (0,1% waz.) |
Mieszanka uczulających substancji roślinnych |
32 |
Mieszanka merkaptanów (2% waz.) |
Uczulające składniki gumy i pestycydów |
33 |
N-fenylo-N-izopropylo-4-fenylenodiamina (0,1% waz.) |
IPPD - uczulający dodatek do gumy |
34 |
Żywica 4-tert-butyloformaldehydowa (1% waz.) |
PTBF, PTBP, uczulająca żywica syntetyczna |
35 |
Pirosiarczyn sodu (1% waz.) |
Jeden z najczęściej uczulających konserwantów |
36 |
Bronopol (0,5% waz.) |
Jeden z najczęściej uczulających konserwantów |
37 |
Diazolidynylomocznik (2% waz.) |
Jeden z najczęściej uczulających konserwantów |
38 |
Imidazolidyno mocznik (2% waz.) |
Jeden z najczęściej uczulających konserwantów |
39 |
Mieszanka roślin złożonych II (2,5% waz.) |
Mieszanka uczulających substancji roślinnych |
40 |
Benzoizotiazolinon (0,1% waz.) |
Jeden z uczulających konserwantów |
41 |
Oktyloizotiazolinon (0,1% waz.) |
Jeden z uczulających konserwantów |
42 |
Glukozyd decylowy (5% waz.) |
Uczulający surfaktant pochodzenia roślinnego |
43 |
Glukozyd laurylowy (3% waz.) |
Uczulający surfaktant pochodzenia roślinnego |
44 |
4-Aminoazobenzen (0,25% waz.) |
Uczulający barwnik i insektycyd |
45 |
Karwon (5% waz.) |
Uczulający produkt roślinny |
46 |
Chlorek rtęci (0,1% waz.) |
Rtęć - jeden z uczulających metali |
47 |
Siarczan 2,5-diaminotoluenu (1% waz.) |
Jeden z najczęściej uczulających barwników do włosów |
48 |
Chlorek cyny (1% waz.) |
Cyna - uczulający składnik kosmetyków i dodatek spożywczy |
49 |
Mieszanka galusanów (1,5% waz.) |
Uczulające składniki kosmetyków i produktów spożywczych |
50 |
Laurylosiarczan sodu (0,25% wod.) |
Surfaktant anionowy, detergent |
Autor opisu: profesor dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog i alergolog